27. september 2024
Op 17 september 2024 heeft de strafkamer van de Hoge Raad een interessant arrest gewezen over de reikwijdte van het verschoningsrecht van een zorgverlener in een medische strafzaak. Deze zaak heeft betrekking op een strafrechtelijk onderzoek dat door het Openbaar Ministerie is gestart naar aanleiding van het overlijden van een 87-jarige vrouw die was opgenomen in een zorgcentrum te Sittard. De vrouw is waarschijnlijk overleden aan ondervoeding of uithongering. Het strafrechtelijk onderzoek...
13. september 2024
Lees hier mijn samenvatting bij het arrest van de Hoge Raad van 3 september 2024 over het cassatieberoep van een GGZ-instelling tegen uitlevering van het calamiteitenrapport in een medische strafzaak. Deze samenvatting is vandaag verschenen in het tijdschrift Gezondheidsrecht Updates.
30. augustus 2024
De strafkamer van de Hoge Raad heeft op 9 juli 2024 de cassatieberoepen van een zorginstelling en psychiater tegen uitlevering van het patiëntendossier van een overleden patiënte verworpen. Er is sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden die een doorbreking van het medisch verschoningsrecht rechtvaardigen, aldus de Hoge Raad. Lees hier mijn samenvatting bij het arrest. Deze samenvatting is vandaag verschenen in het tijdschrift Gezondheidsrecht Updates.
07. augustus 2024
Vandaag verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht mijn commentaar bij de conclusie van A-G Koopman over het gebruik van bewijsvermoedens bij het opleggen van een vergrijpboete. In het overzichtsarrest van de Hoge Raad van 8 april 2022 benadrukte de Hoge Raad dat een bestanddeel van een beboetbaar feit - waaronder opzet - alleen kan worden aangenomen als de daarvoor vereiste feiten en omstandigheden buiten redelijke twijfel zijn komen vast te staan. Veel juristen gingen er...
05. juli 2024
Op 18 juni 2024 heeft Advocaat-Generaal Harteveld geconcludeerd tot ongegrondverklaring van de cassatieberoepen tegen de beslissing van de rechtbank Gelderland waarin was geoordeeld dat het gebruik van het medisch patiëntendossier geoorloofd was in een strafrechtelijk onderzoek naar (medewerkers van) een GGZ-instelling wegens het overlijden van de patiënt. Vandaag is mijn publicatie over deze conclusie verschenen in het tijdschrift Gezondheidsrecht Updates. Lees het hier of neem contact op...
21. juni 2024
Op 31 mei 2024 heeft de rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, het beklag van een jeugdzorginstelling tegen het verstrekken van gegevens op vordering van de officier van justitie grotendeels ongegrond verklaard. Lees hier mijn publicatie in het tijdschrift Gezondheidsrecht Updates over deze uitspraak of neem contact op met kantoor voor nader overleg.
22. mei 2024
Vandaag verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht mijn commentaar bij een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over bewijsuitsluiting. De Hoge Raad heeft in diverse uitspraken regels opgesteld voor bewijsuitsluiting. In mijn ogen past het gerechtshof die regels niet goed toe. Lees het commentaar hier. Behoefte aan een nadere toelichting of aan overleg in een specifieke situatie? Neem gerust contact op met kantoor.
11. maart 2024
De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft een directeur van een zorginstelling veroordeeld vanwege het in hulpeloze toestand brengen en laten van een bewoner met ernstige gezondheidsproblemen. De instelling was contractueel verplicht 24-uurs zorg te bieden. Echter, in de nacht waarin het slachtoffer overleed, was er geen personeel aanwezig en lag de diensttelefoon onbemand op de afdeling. De verdachte – die geen diploma of kwalificatie op zorggebied bezat – kon op haar mobiel...
27. februari 2024
De rechtbank Amsterdam heeft het beklag van een GGZ-instelling tegen uitlevering van het calamiteitenrapport ongegrond verklaard. Het calamiteitenrapport valt weliswaar onder het verschoningsrecht. Er is echter sprake van dermate uitzonderlijke omstandigheden dat het verschoningsrecht dient te worden doorbroken. Tegen de beslissing is cassatieberoep ingesteld. Lees hier meer over deze zaak.
20. februari 2024
De rechtbank Noord-Holland heeft een 60-jarige man en een 59-jarige vrouw vrijgesproken van het ongeschoold en onbekwaam hulp verlenen aan een groep geestelijk gehandicapten in het Thomashuis in Middenmeer van 2011 tot 2017. Wel krijgt de vrouw een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd voor de mishandeling van een bewoonster. Lees hier mijn publicatie die is verschenen in Gezondheidsrecht Updates.

Meer weergeven